24-09-06

Schone binnenlucht in openbare gebouwen

Antwerpen/Zwijndrecht - Groen!Plus besteedde tijdens een actiedag aandacht aan het probleem "schone binnenlucht". Vanuit Antwerpen-Centraal trokken een 25-tal senioren, gewapend met poets- en schildersmateriaal, richting stadhuis. Daarna ging het met tramlijn 3 naar Zwijndrecht waar het thema, in het sfeervolle oud-gemeentehuis, te gronde werd uitgespit.Het kleurrijke groepje senioren dat beetje bij beetje in het station samentroepte, wekte bij de reizigers nogal wat vragende blikken. Een keer alles gemonteerd en begeleid door twee "motards" van de Antwerpse politie ging het via de De Keyserlei en de Lange Nieuwstraat richting Grote Markt. Vreemd genoeg werden de vreedzame actievoerders niet toegelaten tot de Meir. Maar geen nood, op de Groenplaats werd heel wat Antwerpenaars een flyer toegestopt. Regelmatig kwam er ook een woordje Engels aan te pas, om wat vroege toeristen uit te leggen waar het "the Greens" om te doen was.
Een verhinderde milieuschepen Pairon stuurde zijn kabinetsmedewerker Gab De Buysscher om de klacht van de demonstranten te aanhoren en een latere ontmoeting met de Groen!-schepen af te spreken.
Debat in oud gemeentehuis Zwijndrecht
Groen!Plus voorzitter Hugo Van Dienderen stelde meteen voor om formaldehyde te schrappen uit alle openbare bestekken, benadrukte de positieve rol van kamerplanten in de woning en lanceerde daarmee onbewust het motto "Geen isolatie zonder ventilatie".
Ingenieur Marc Lamens duidde de eerste energiecrisis als start voor de ongebreidelde isolatie van woningen en openbare gebouwen. Vast tapijt en andere interieurafwerking deden de rest. Aan ventilatieroosters die het allemaal luchtig en leefbaar moesten houden, werd niet gedacht. Schimmels en vast tapijt deden hun intrede, astma bij jonge kinderen was het gevolg.Sindsdien werden er voldoende studies gepleegd en aanbevelingen gegeven. Maar ietwat ventilatie kost geld, zeker voor mensen met een vervangingsinkomen. Lamens pleitte daarom voor een renteloze lening, waarbij de terugbetaling afhangt van het besparingseffect.
Medisch milieukundige Herlinde Smet lichtte de werking van de MMK toe: vragen rond milieu en gezondheid beantwoorden die de burger zich stelt. Momenteel zijn er in Vlaanderen 14 MMK actief, een aantal dat zeker nog moet opgetrokken worden. Milieufactoren waarover ze informeren, zijn van chemische, biologische en fysische aard. Dioxines, formaldehyde; teken, schimmels en huismijten, naast straling en geluid zijn verantwoordelijk voor heel wat gezondheidsklachten.
Walter Decoene

00:44 Gepost door Hugo in groene poltiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.